«Για το περιβάλλον θέλουμε να μιλάμε με έργο, ακόμη περισσότερο για τις περιοχές Natura»


Χατζηδάκης για το νησί Χρυσή: Να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη

Σύσκεψη παρουσία του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (10/06) στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, για την προστασία της νήσου Χρυσής, την οποία επισκέφθηκε μια ημέρα νωρίτερα ο υπουργός.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε: «Συμφωνήσαμε στη σύσκεψη για τη Χρυσή το διαχειριστικό σχέδιο να πάρει τις αμέσως επόμενες ημέρες μορφή επίσημης υπουργικής απόφασης. Μας ενδιαφέρει να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη. Άλλοι διαμαρτύρονται, όπως έχουν δικαίωμα, εμείς όπως έχουμε υποχρέωση, κάνουμε έργο. Για το περιβάλλον θέλουμε να μιλάμε με έργο, ακόμη περισσότερο για τις περιοχές Natura και αυτό που κάνουμε στη Χρυσή θέλουμε να επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα. Προστασία του περιβάλλοντος εμπράκτως».

Από την πλευρά της, η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, σημείωσε ότι αυτός ο σχεδιασμός εκτείνεται σε ορίζοντα τριετίας και περιλαμβάνει δράσεις που σχετίζονται με τη φύλαξη του χώρου αλλά και δράσεις που θα περιορίσουν την αυθαιρεσία, προστατεύοντας το οικοσύστημα του νησιού.

«Ο σχεδιασμός αναδεικνύει κάποιες δράσεις και ενέργειες ή και μέτρα που πρέπει να γίνουν την επόμενη τριετία, προκειμένου να αρθούν τα φοβερά προβλήματα που αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια η Χρυσή. Πλέον, το οικοσύστημα εκεί χάνεται, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος καταστροφής την επόμενη πενταετία. Εξειδικεύουμε σε ένα τριετές σχέδιο με δράσεις που θα αναπτυχθούν ανά έτος, με δράσεις που φτάνουν από την απομάκρυνση των σκουπιδιών έως και τη λιμενική μελέτη για να αναδειχθεί ο τρόπος με τον οποίο θα επέμβουμε στον χώρο εκεί», επισήμανε η κ. Κοζυράκη, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.